I nye boliger er det krav til luftskifte og ulike krav til luftmengder i ulike rom. For å sikre disse kravene er balansert ventilasjon den beste løsningen. I tillegg gjenvinnes opp til 85% av varmen i inneluften boligen. De aller fleste nye boliger installerer balansert ventilasjon, men det er også mange som oppgrader til balansert ventilasjon i eldre boliger for å sikre et godt inneklima og spare penger på oppvarming.
Hvordan virker balansert ventilasjon?
For at ventilasjonen skal fungere i et hus, må luften kunne sirkulere selv om dørene er lukket. Luftstrømmen i boligen sikres ved å ha terskelfrie dører eller ventilasjonsrister mellom rom. Balansert ventilasjon har to hovedfunksjoner. Det trekker brukt og forurenset luft ut av boligen (avtrekk) og tilfører ren, filtrert og temperert luft inn i boligen (tilluft). Dette gjøres via to separate kanalsystemer, et for å fjerne luft og et for å tilføre luft. Avtrekkskanalene fjerner luft fra bad, kjøkken, toalett, vaskerom og andre våtrom. Tilluftskanalene tilfører ren og frisk luft til oppholdsrom som stue, soverom og kontor. Ventilasjonen kan automatiseres ved å koble til fukt-, bevegelse- og CO2-sensorer (tilbehør).

Foto: Illustrasjon av kanalføringer. De gule avtrekkskanalene fjerner forurenset luft og de røde tilluftskanalene tilfører temperert, ren og frisk luft. Den lyseblå kanalen tilfører uteluft til ventilasjonsaggregatet og den oransje kanalen blåser forurenset luft ut av boligen etter å ha avgitt varme til varmegjenvinneren i ventilasjonsaggregatet. I varmegjenvinneren overføres opptil 95 % varmen fra den brukte innelufta til uteluften på vei inn i huset. På den måten spares energi til oppvarming.
Varmegjenvinning
Varmen i luften som trekkes ut av boligen overføres, ved hjelp av en varmegjenvinner, til luften som filtreres og blåses inn i boligen.
Filter som sikrer ren luft
I alle Flexit ventilasjonsaggregat sitter det to filter. Et som filtrerer inneluften før den blåses inn i varmegjenvinneren og ut av boligen. Og et som filtrerer uteluften før den blåses inn i varmegjenvinneren og inn i boligen. Disse filtrene må byttes 1-2 ganger i året avhengig av forurensingen i luften. Filteret er et såkalt Flexit PM1-filter som stopper små partikler som virus, nanopartikler og bilgasser, det vil si over 50% av partikler opptil 1 μm. Dessuten stopper det større partikler som bakterier, sopp og pollen.
Balansert ventilasjon med varmegjenvinning er et system som sørger for å tilføre frisk og ren luft til boligen, samtidig som den brukte og forurensede luften trekkes ut.
Fordeler med balansert ventilasjon
- Det gir et godt inneklima, som kan forebygge helseproblemer som astma, allergi og hodepine. Motvirker radon ved at radonkonsentrasjonen reduseres. Du sikres et godt inneklima i alle rom, hele året.
- Det reduserer fuktighet og risiko for kondens og fuktskader i boligen.
- Det sparer energi og penger, fordi opptil 95 % av varmen fra den utgående luften overføres til den innkommende luften. Du trenger dermed mindre oppvarming og sparer penger.
- Unngår fuktskader i boligen som mugg og sopp, eller andre ugunstige forhold som f.eks. kondens på vinduene.
- Det gir en behagelig temperatur i boligen, fordi du kan justere luftmengden og temperaturen etter behov. Du slipper kald trekk i den kalde årstiden.
Balansert ventilasjon med varmegjenvinning krever at man har et ventilasjonsaggregat som filtrerer og varmeveksler luften, samt to kanalsystemer som fordeler luften til ulike rom.
Et balansert ventilasjonssystem har lang levetid. Ventilasjonskanalene og ventilasjonsventilene kan ofte vare i byggets levetid. Ventilasjonsaggregatet har også lang levetid, ca 15-20 år, og viftemotorer og andre driftskritiske deler kan skiftes eller repareres for å sikre og forlenge levetiden. Den teknologiske utviklingen gjør at produktene forbedres og får bedre ytelser, og vi tilstreber å gjøre det så enkelt som mulig for deg å oppgradere og bytte til ny teknologi og nye produkter.
Prosjektering
Nye boliger prosjekteres etter byggeforskriftene (TEK 17). Flexit tegner og dimensjonerer det balanserte ventilasjonsanlegget til din bolig slik at du får et godt inneklima.
Enkel i drift
Ventilasjonsanlegget krever lite tilsyn og styrer seg stort sett selv. Du må bytte filtrene som sitter i ventilasjonsaggregatet, en til to ganger pr år, avhengig av utendørs forurensning. Kvalitetsfilter tilpasset ditt Flexit-aggregat abonnerer du på direkte hos Flexit og får tilsendt de rett hjem til deg, eller du kan kjøpe de hos din Flexit-forhandler. I brukerveiledningene finner du enkelt beskrevet det du trenger for å ivareta ventilasjonsanlegget på en god måte.